Current Affairs Today 12 October Read Here

0
456
Advertisement

Post Date :- 12 October 2022  | 12:30PMShort Information :- Hello Everyone Welcome to defenceguide.in we daily post one article on current affairs that help you in your preparation. In this post you get today’s current affairs that is important from the Exam point of View. We have made this easier as this post is available in bilingual which is comfortable you can go through that.

12 October Current Affairs

1. Which Indian all-rounder achieved the Women’s Asia Cup 2022 best ICC T20 rankings?
Ans. Deepti Sharma – According to the recently released rankings by the ICC, Deepti has secured the third position in the ranking of T20 women bowlers with 724 points.

2. Which ayurvedic company has launched ‘Desh Ka Lal – Ir Bir Patta’ on the 80th birthday of actor Amitabh Bachchan?
Ans. Dabur India Limited – On the 80th birthday of Bollywood actor Amitabh Bachchan, Dabur Red Paste, the Ayurvedic oral care brand of ayurvedic company Dabur India Limited has launched a special musical video ‘Desh Ka Lal – Ir Bir Patte’.

3. Guatemala President Alejandro Giammattei has recently declared it a national disaster in view of the damage caused by which tropical storm?
Ans. ‘Julia’ – Guatemalan President Alejandro Giammattei has declared it a national disaster in view of the damage caused by Tropical Storm ‘Julia’.

4. By the year 2025, according to Ispa, the Indian economy is estimated to reach how much billion dollars?
Ans. $ 13 billion – Indian Space Association (ISPA), the apex industry association of space and satellite companies in India, recently said that the Indian economy is projected to reach $ 13 billion by the year 2025.

5. Which country made it to the semi-finals of the Women’s Asia Cup for the first time?
Ans. Thailand – Thailand made it to the semi-finals of the Women’s Asia Cup for the first time since the match between Bangladesh and the United Arab Emirates (UAE) was canceled due to rain.

6. Who was recently announced to be the Chief Justice of the Jammu and Kashmir High Court?
Ans. Ali Mohammad Magrey – The central government recently announced the appointment of Justice PB Varle to the Karnataka High Court, Justice Pankaj Mithal to the Rajasthan High Court, and Justice Ali Mohammad Magrey as the Chief Justice of the Jammu and Kashmir High Court.

7. Who has become the first Indian player to win gold in Yogasana in the 36th National Games?
Ans. Pooja Patel – In the 36th National Games, Pooja Patel of Gujarat has become the first player to win gold in yoga.

8. Which Indian women’s cricket team player was recently announced by Gulf Oil Lubricants as its brand ambassador?
Ans. Smriti Mandhana – Smriti Mandhana, the vice-captain of the Indian women’s cricket team, has been appointed as its brand ambassador by Gulf Oil Lubricants. This is the first time a female cricketer will promote the brand.

9. Which village of Gujarat was declared as India’s first (24×7) solar powered village?
Ans. Modhera Village – India’s first (24×7) solar powered village Prime Minister Narendra Modi declared Modhera Village in Gujarat.

10. Which football player became the first player to score 700 goals in club football?
Ans. Cristiano Ronaldo – Football player Cristiano Ronaldo recently became the first player to score 700 goals in club football.

For Hindi Medium Students

1. किस भारतीय ऑलराउंडर ने महिला एशिया कप 2022 सर्वश्रेष्ठ आईसीसी टी20 रैंकिंग हासिल की?
Ans. दीप्ति शर्मा – आईसीसी की ओर से हाल ही में जारी रैंकिंग के अनुसार दीप्ति ने टी20 महिला गेंदबाजों की रैंकिंग में 724 पॉइंट के साथ तीसरा स्थान हासिल किया है।

2. किस आयुर्वेदिक कंपनी ने अभिनेता अमिताभ बच्चन के 80वें जन्मदिन ‘देश का लाल – ईर बीर पत्ते’ लॉन्च किया है?
Ans. डाबर इंडिया लिमिटेड – बॉलीवुड अभिनेता अमिताभ बच्चन के 80वें जन्मदिन पर आयुर्वेदिक कंपनी डाबर इंडिया लिमिटेड के आयुर्वेदिक ओरल केयर ब्राण्ड डाबर रैड पेस्ट ने विशेष म्युज़िकल वीडियो ‘देश का लाल – ईर बीर पत्ते’ लॉन्च किया है।

3. ग्वाटेमाला के राष्ट्रपति एलेजांद्रो जियामाटेई ने किस नाम के उष्णकटिबंधीय तूफान से हुई क्षति के मद्देनजर इसे हाल ही में राष्ट्रीय आपदा घोषित कर दिया है?
Ans. ‘जूलिया’ – उष्णकटिबंधीय तूफान ‘जूलिया’ से हुई क्षति के मद्देनजर ग्वाटेमाला के राष्ट्रपति एलेजांद्रो जियामाटेई ने इसे राष्ट्रीय आपदा घोषित कर दिया है।

4. वर्ष 2025 तक इस्पा के मुताबिक भारतीय अर्थव्यवस्था के कितने अरब डॉलर तक पहुंचने का अनुमान है?
Ans. 13 अरब डॉलर – भारत में अंतरिक्ष एवं उपग्रह कंपनियों के शीर्ष उद्योग संघ इंडियन स्पेस एसोसिएशन (इस्पा) ने हाल ही में कहा की वर्ष 2025 तक भारतीय अर्थव्यवस्था के 13 अरब डॉलर तक पहुंचने का अनुमान है।

5. किस देश महिला एशिया कप के सेमीफाइनल में पहली बार जगह बनाई?
Ans. थाईलैंड – बंगलादेश और संयुक्त अरब अमीरात (यूएई) के बीच मुकाबला बारिश के कारण रद्द होने के बाद पहली बार थाईलैंड ने महिला एशिया कप के सेमीफाइनल में जगह बनाई।

6. हाल ही में जम्मू-कश्मीर उच्च न्यायालय का मुख्य न्यायाधीश किसे नियुक्ति करने घोषणा की?
Ans. अली मोहम्मद माग्रे – केंद्र सरकार ने हाल ही में न्यायमूर्ति पी. बी वरले को कर्नाटक उच्च न्यायालय, न्यायमूर्ति पंकज मिथल को राजस्थान उच्च न्यायालय, और न्यायमूर्ति अली मोहम्मद माग्रे को जम्मू-कश्मीर उच्च न्यायालय का मुख्य न्यायाधीश नियुक्ति करने घोषणा की।

7. 36वें राष्‍ट्रीय खेलों में कौन योगासन में स्‍वर्ण जीतने वाली प्रथम भारतीय खिलाडी बनी हैं?
Ans. पूजा पटेल – 36वें राष्‍ट्रीय खेलों में योगासन में गुजरात की पूजा पटेल स्‍वर्ण जीतने वाली पहली खिलाडी बनी हैं।

8. हाल ही में गल्फ ऑयल लुब्रिकेंट्स ने किस भारतीय महिला क्रिकेट टीम खिलाड़ी को अपना ब्रांड एंबेसडर घोषित किया?
Ans. स्मृति मंधाना – भारतीय महिला क्रिकेट टीम की उप-कप्तान स्मृति मंधाना को गल्फ ऑयल लुब्रिकेंट्स ने अपना ब्रांड एंबेसडर बनाया। यह पहला अवसर है जब कोई महिला क्रिकेट खिलाड़ी ब्रांड का प्रचार करेगी।

9. भारत का पहला (24×7) सौर ऊर्जा से चलने वाला गुजरात के किस गांव को घोषित किया गया?
Ans. मोढेरा गांव (Modhera Village) – भारत का पहला (24×7) सौर ऊर्जा से चलने वाला गांव प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने गुजरात के मोढेरा गांव (Modhera Village) को घोषित किया।

10. किस फुटबॉल खिलाड़ी ने क्लब फुटबॉल में 700 गोल दागकर प्रथम खलाड़ी बने?
Ans. क्रिस्टियानो रोनाल्डो (Cristiano Ronaldo) – फुटबॉल खिलाड़ी क्रिस्टियानो रोनाल्डो हाल ही में क्लब फुटबॉल में 700 गोल दागने वाले पहले खिलाड़ी बन गए हैं।