Current Affairs Today 10 Oct. 2022 Read Here

0
156
Advertisement

10 October 2022 Current Affairs

1. Who was called as the chief guest at the event of 52nd initiation ceremony at Punjab Engineering College (PEC) on 9th October 2022?
Answer: President Draupadi Murmu.
Gold medals were presented to 14 children by President Draupadi Murmu at the Chandigarh pick initiation ceremony.

2. Recently, during the inauguration ceremony of Road Congress, projects worth how many crores were approved by Nitin Gadkari?
Answer: Rs 8000 crores.

3. Two different species of Maned Sloth have been found in the forest of which country?
Answer: In the Atlantic jungle of Brazil.

4. Which country’s company is sponsoring the Argentine football team in the FIFA World Cup 2022?
Answer: Amul Dairy of India.

5. What is the total prize money of the Football World Cup 2022 which has been held in Qatar?
The answer is $ 440 million i.e. about Rs 3592 crore.

6. On which day will the final of T20 World Cup 2022 be played?
Answer: On 13 November in Melbourne.

7. How much is the total prize money kept for the T-20 World Cup 2022?
Answer $ 5.6 million approximately Rs 45.75 crore.

8. How much money has been announced by ICC to the winning team of T20 World Cup 2022?
Answer: $ 1.6 million i.e. Rs 13 crore will be given as prize money, while the team that loses in the World Cup final will be given Rs 6.5 crore as prize money.

9. Who has been elected unopposed by the Rashtriya Janata Dal in Bihar for the 12th time?
Answer: Lalu Prasad Yadav

10. Who was elected as the President of Association of Mutual Funds in India?
Answer: Mr. A. Balasubramaniam 

For Hindi Medium Students

1. पंजाब इंजीनियरिंग कॉलेज (पेक) में 9 अक्टूबर 2022 को 52 वीं दीक्षा समारोह के आयोजन में मुख्य अतिथि के रूप में किसे बुलाया गया था?
उत्तर : राष्ट्रपति द्रौपदी मुर्मू |
चंडीगढ़ पिक दीक्षा समारोह में राष्ट्रपति द्रौपदी मुर्मू के द्वारा 14 बच्चों को गोल्ड मेडल प्रदान किया गया |

2. अभी हाल ही में रोड कांग्रेस के उद्घाटन (Inauguration) समारोह के दौरान नितिन गडकरी के द्वारा कितने करोड़ों रुपए के परियोजनाओं की मंजूरी दी गई ?
उत्तर : 8000 करोड़ों रुपए |

3. किस देश के जंगल में मेंड स्लोथ (Maned Sloth) की दो अलग-अलग प्रजातियां पाई गई हैं?
उत्तर : ब्राजील के अटलांटिक जंगल में |

4. किस देश की कंपनी FIFA World Cup 2022 मैं अर्जेंटीना फुटबॉल टीम को स्पॉन्सर कर रही है?
उत्तर : भारत की अमूल डेयरी |

5. फुटबॉल विश्व कप 2022 जो कतर में आयोजित की गई है उसकी कुल प्राइज मनी क्या रखी गई है ?
उत्तर 440 मिलियन डॉलर यानि लगभग 3592 करोड रुपय है |

6. T-20 वर्ल्ड कप 2022 का फाइनल किस दिन खेला जाएगा?
उत्तर : 13 नवंबर को मेलबर्न में |

7. T-20 World Cup 2022 के लिए कुल प्राइज मनी कितनी रखी गई है?
उत्तर 5.6 मिलियन डॉलर लगभग 45.75 करोड़ रूपये |

8. T-20 World Cup 2022 के विजेता टीम को आईसीसी ने कितने रुपए प्राइस के रूप में देने की घोषणा की है?
उत्तर : 1.6 मिलीयन डॉलर यानी 13 करोड़ रूपये प्राइज मनी दी जाएगी ,जबकि वर्ल्ड कप फाइनल में हारने वाली टीम को 6.5 करोड़ रुपए प्राइज मनी के रूप में प्रदान कि जएगी |

9. बिहार में राष्ट्रिय जनता दल ने 12वीं बार निर्विरोध अध्यक्ष के रूप में किसे चुना है?
उत्तर : लालू प्रसाद यादव को |

10. किसे एसोसिएशन ऑफ म्यूचुअल फंड्स इन इंडिया का अध्यक्ष के रूप में चुना गया?
उत्तर : श्री ए बालासुब्रमण्यम |